latinica  ћирилица
05/02/2016 |  16:00 | Аутор: СРНА

Јачати координацију актера финансијског и банкарског система

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић и представници Удружења банака БиХ, које је предводио предсједник Удружења Милан Радовић, указали су данас на потребу јачања координације између свих актера финансијског и банкарског система у БиХ у оквиру њихових надлежности с циљем стварања повољнијег амбијента и бољег функционисања система и доношења квалитетнијих прописа и рјешења.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Из Централне банке БиХ саопштено је да су саговорници сагласни да је у интересу транспарентности и јединственог функционисања банкарског и финансијског система од круцијалне важности постојање Јединственог регистра трансакционих рачуна и Централног регистра кредита.

Истакнуто је да је неопходно да ови регистри буду цјеловити, са ажурним подацима.

Разговарано је и о питању обавезне резерве, како основице, тако и стопе за обрачун обавезне резерве, те о питању посебне резерве за средства јавних прихода која су банке дужне издвајати у складу с ентитетским законима о банкама.

Истакнуто је да је питање обавезне резерве искључива надлежност Централне банке БиХ као институције на нивоу БиХ која је надлежна за монетарну политику.

Током састанка, указано је и на потребу промовисања безготовинског плаћања, с обзиром на виши ниво готовинског плаћања у БиХ у односу на свјетске трендове.

Договорено је да се и даље, на нивоу надлежних институција, разговара о свим отвореним питањима с циљем унапређења сарадње.