latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:13 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Занатлије заговарају увођење диференциране стопе за обрачун доприноса (ВИДЕО)

Предузетници у Републици Српској од ове године издвајаће око 1.000 марака више за доприносе.
Бијељина - Повећани намети - Фото: РТРС
Бијељина - Повећани наметиФото: РТРС

Њима је од 1. јануара повећана основица за обрачун доприноса, што је изазвало огорчење међу занатлијама који се, кажу, боре за преживљавање. Увођење диференциране стопе за обрачун доприноса, тврде, дало би основ за бољи статус ове области привређивања и смањило незапосленост.

За кројачицу Љубицу Лукић нови намет од нешто више од 1.000 марака годишње је, уз све друге обавезе, можда и језичак на ваги који ће затворити радњу.

- Стварно сам се изненадила, нисам то очекивала уопште. Намети су стварно велики, то је претјерано за нас, мале занаталије - каже Лукићева.

У удружењу бијељинских предузетника појашњавају да је од нове године измјеном законских прописа најнижа основица за обрачун пореза у предузетништву 60 одсто од просјечне бруто плате за претходни мјесец према подацима републичког Завода за ститистику.

- Ако имате у виду да је просјечна бруто плата око 1.300 марака, лако долазите до лимита испод којег се не мопже ићи са обрачуном доприноса - истиче Миле Стевић из Удружења.

Бошко Стојановић је један од двојице преосталих сајџија у граду. Очекивао је подстицајне мјере, а не нове намете на најосјетљивију грану привређивања.

- Могли сте да купите неку машину, да набавите модернију опрему, да пратите трендове... Сад ће то бити мало теже, али ако ће то помоћи нашој држави, ако ће помоћи некоме, онда ћемо и то издржати. Издржали смо и до сада, али мислим да то није у реду, требало би да се припази мало на људе који привређују - сматра Стојановић.

Увођење диференциране стопе мјера је коју предузетници упорно заговарају, јер би се, тврде, тиме стекли услови за бољи привредни амбијент. Новина у обрачуну доприноса се односи и на професионалне дјелатности – адвокате, нотаре и др. који ће за доприносе плаћати 33 одсто од просјечне бруто плате, саопштено је у Пореској управи Републике Српске. Образложење за овакве одлуке и иницијативе предузетника, нису коментарисали.