latinica  ћирилица
05/02/2016 |  13:53 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Пољопривредници: Заштитити домаћу производњу

На који начин заштитити домаћу пољопривредну производњу која чини окосницу развоја привредног сектора у Српској била је тема састанка Управног одбора Савеза удружења пољопривредника Републике Српске у Градишци.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС


 Представници Савеза упутили су захтјеве Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ у циљу заштите домаћег аграра од посљедица поновног увођења трговинских односа са Хрватском који су важили након примјене Споразума Цефта. Од републичког министарства пољопривреде затражили су кориговање појединих ставки Правилника о подстицајима. 

 "Увожење одређених сезонских ограничења евентуално других царинских односно нецаринских баријера,  ми јасно ни за један производ не тражимо заштиту увоза и ми то не желимо, али једноставно желимо да укажемо на поједине одредбе билатералних споразума које смо већ потписали прије осам до 10 година и који нам омогућавају увођење заштитних мјера", рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредника Републике Српске.

Небојша Ракић, предсједник Заједнице живинара Републике Српске је навео, када је у питању правилник, да је прва примједба  да  одмах на почетку године морају знати под којим условима ће производити. Друга примједба је да по правилнику буду исплаћивани квартално или у неким разумним роковима да би могли да остваре своја права и на крају правична прерасподјела средстава.