latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:54 ⇒ 18:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Смјена Гашића због пристојности, не резултата

У Скупштини Србије у току је расправа о разрјешењу министра одбране Братислава Гашића, на приједлог премијера Александра Вучића.
Вучић и Гашић у Скупштини - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Гашић у СкупштиниФото: ТАНЈУГ

Због увреда на рачун предсједнице парламента Маје Гојковић, које је на Твитеру објавио посланик Демоктратске странке Драган Шутановац, посланици СНС-а, СПС-а и осталих странака владајуће коалиције напустили су сједницу. Вучић је остао сам са опозицијом.

Премијер Србије Александар Вучић затражио је раније данас од посланика да потврде његову одлуку о разрјешењу министра одбране Братислава Гашића, због пристојности и учтивости која се од министара очекује, а не зато што спори његове резултате.

Вучић је, говорећи пред посланицима у скупштини, рекао да је приједлог за разрјешење Гашића по свему риједак и "готово неуобичајен захтјев"

"Поднио сам захтјев због једне изјаве, али зато што је то много више од те једне изјаве и једне увреде", рекао је Вучић додајући да никоме неће да се због тога правда, ни себи, нити посланицима.

Вучић је нагласио да се од министара захтијева учтиво, морално и поштено понашање.

"Одлуку о разрјешењу Братислава Гашциха с мјеста министра потписао сам зато што наше друштво мора бити пристојно, а Србија пристојна, нормална и модерна држава", рекао је Вучић.

"Тражим од вас да ту одлуку потврдите због учтивости, моралности, поштенња и поштовања, које морамо да покажемо према другима", рекао је Вучић.

Он је истакао да "живимо у земљи у којој пристојност у пуној дефиницији и јавни дискурс не личе више на ријалити шоу, и треба да престанемо да будемо мрачна балканска крчма у којој су људи непријатељи и разбијамо главу једни другима због погрешне ријечи, погледа и мисли".

Србији таква подјела, према његовим ријечима, није потребна и не може да је издржи, као што не може да издржи ни пораст насиља над женом и дјецом, која корјене има у елементарној непристојности.

“Свако ко каже жени да клекне тјера је у Сиргуну кућу, чак иако нема сличну намјеру, а знам да Гашић нема ту намјеру, али је он то урадио. Чињеница да је то урадио један од мојих најбољих сарадника натјерала ме је да размишљам о сопственој одговорности и да се запитамо гдје смо као друштво, колико желимо да поштујемо и колико се поштујемо и посебно жене", нагласио је Вучић у обраћању посланицима.

Он је истакао да је због тога учесник у акцији против насиља над женама и зашто тражи да се пооштре казне за породично насиље.

"Пристојност је нешто што се тражи од свих нас и овдје и у сваком другом простору. То је наша обавеза, утолико уколико желимо да живимо у земљи у којој ћемо поштовати све друге и они нас. То је модел који ћемо пружити свим грађанима", поручио је Вучић.

Према његовим ријечима, понашање министара истовремено даје и оквир и ритам друштву, које ће и само бити онолико пристојно, колико су пристојни чланови владе.

"Зато и наше одлуке морају да буду пристојне, и зато - и само зато, потписао само одлуку о разрјешењу коју сам прије више од мјесец дана донио, а која је данас пред вама", рекао је Вучић посланицима додајући да од њих очекује да ту одлуку и потврде.

Он је, међутим, нагласио да резултате које је Гашић постигао на мјесту министра одбране не спори, јер су они, примјетио је, јако добри.

"Гашић је урадио много и за министарство и за војску и за намјенску индустрију", констатовао је Вучић.

Вучић је позвао посланике да не буду само представници народа и странака, већ примјер за цијело друштво.