latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:01 | Аутор: СРНА

Хрватска: Велики пад листе "Мост"

Најновија анкета о подршци странкама и политичарима у Хрватској показује велики пад листе "Мост", која је донедавно одлучивала о формирању владе, а сада има подршку тек девет одсто анкетираних.

Формирање Владе није довело до значајних помака у односу између десне и лијеве коалиције - Домољубна коалиција је прва са избором од 32,7 одсто анкетираних, док је лијева коалиција "Хрватска расте" на другом мјесту са подршком од 32,3 одсто.

Више од половине грађана – 58,6 одсто сматра да су општа кретања у земљи негативна, односно да иду у погрешном смјеру. Једино гласачи ХДЗ-а већински сматрају да све иде у боље правцу.

Истраживање показује и значајни раст броја неопредијељених бирача.

На листи самосталних странака ХДЗ има подршку 30 одсто, а СДП 28,8 одсто.
Мост је на трећем мјесту, али је само за мјесец дана "пао" за 2,6 постотних бодова.

"Живи зид" је на четвртом мјесту са три одсто, а СДП-ов коалициони партнер ХНС има 2,4 одсто.

Предсједник Колинда Грабар Китаровић и даље је најпозитивнији политичар у Хрватској са 24,6 одсто подршке, а лидер СДП-а Зоран Милановић је на другом мјесту с 10,3 одсто, док је премијер Тихомир Орешковић трећи са 9,9 одсто.

На врху списка негативно оцијењених политичра и даље је лидер ХДЗ-а и потпредсједник Владе Хрватске Томислав Карамарко са 30,5 одсто, а слиједи га Милановић са 28,5 одсто.