latinica  ћирилица
05/02/2016 |  10:34 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Нови Град- фармери нису задовољни откупном цијеном млијека (ВИДЕО)

На подручју Новог Града три стотине фармера бави се производњом и продајом млијека.
Мљекара, млијеко - Фото: РТРС
Мљекара, млијекоФото: РТРС

Фармери годишње тржишту испоруче преко пет милиона литара млијека. Ипак, нису задовољни откупном цијеном, од 50 до 55 пфенига, што зависи од откупљивача. 

Милан Бркић из Блатне једанаест година бави се производњом млијека. Саградио је нову шталу са измузиштима. Дневно тржишту испоручи 420 литара млијека, за које каже да је веома доброг квалитета.

Хасан Ћехић из Масловара дневно испоручи 230 литара млијека. Цијена пада, а обавезе се повећавају па је, каже, тешко саставити крај с крајем. "Са цијеном нисмо задовољни, јер увијек смањују и траже веће прохтјеве за квалитет млијека", истакао је Ћехић и додао да је то на штету фармера.

На подручју Новог Града производња млијека је најзаступљенија пољопривредна дјелатност. Са овог подручја млијеко откупљује неколико прерађивача.

"У систему има три стотине пољопривредних произвођача. Тренд је да се тај број из године смањује. Цијена млијека мора бити формирана у складу са Правилником о квалитету свјежег млијека и она се заснива на законима тржишта", рекао је Бојан Маран самостални стручни сарадник у Одјељењу за пољопривреду општине Нови Град.

Од прошле године примјењује се нови систем обрачуна за испоручено млијеко. Оно се вреднује по масној јединици.