latinica  ћирилица
05/02/2016 |  07:53 ⇒ 08:01 | Аутор: Б92

Арапи купују Порто Монтенегро

Продаја Порто Монтенегра је начелно договорена, али још није потписан ни предуговор о продаји компаније, пишу црногорски медији.
Порто Монтенегро             (Фото: www.portomontenegro.com) -
Порто Монтенегро (Фото: www.portomontenegro.com)

Канадски бизнисмен Питер Манк и његови партнери у Адријатик маринасу увелико преговарају о продаји тиватске марине Порто Монтенегро са једном арапском компанијом, потврдило је подгоричком “Дану“ више извора.

Према појединим информацијама, продаја Порто Монтенегра је начелно и договорена, али још није потписан ни предуговор о продаји компаније. Као будући власници Порто Монтенегра се помињу два инвеститора Емирејтс група из Уједињених Арапских Емирата и саудијски милијардер Калид бин Султан, власник такозване “златне флоте“ суперјахти. Бин Султан је члан владајуће фамилије Сауд, најстарији син принца Султана бин Абдулаз Ал Сауда. Оснивач је фондације “The living Oceanss“ и председавајући комитета “Prins Sultan bin Abdul Aziz internešenal prajs for voter“.

Са Порто Монтенегром је лани потписао уговор на 30 година, чиме је тиватска марина постала матична лука престижне флоте суперјахти бин Султана.

Званично од управе Адријатик маринаса, чији су власници осим Манка, Олег Дерииаска, Натанијел Ротшилд и Бернард Арно, стигао је одговор да нису потписали никакав уговор са новим инвеститором о продаји акција било којег од постојећих акционара компаније, пише Дан.

“Као што је и раније речено, Порто Монтенегро континуирано ради на томе да нађе нове дугорочне партнере за сваку област свог пословања, који могу помоћи да се настави успех који је до данас остварен у Тивту. Уколико се продаја пројекта једног дана догоди, јавност ће о томе бити на време обавијештена, казали су “Дану“ из Адријатик маринаса.

У прилог информацији о продаји Порто Монтенегра иде податак да се извршни директор Адријатик маринаса Оливер Корлет спаковао и отишао са породицом из Тивта. Корлег, који је стално био присутан у Порто Монтснегру, почео је да долази једном мјесечно у компанију.

Такође, према информацијама листа, одређени број запослених, који су последњих месеци покушали да аплицирају за кредите код банака, добили су одговор да је Порто Монтенегро продат Арапима и да неће да им дају кредите док не потпишу уговоре са новим власником. Са запосленима, међутим, нико није потписивао нове уговоре, нити их је ико званично обавјештавао о промени власника, као ни о ситуацији са директором Корлетом.

Када је у питању цијена по којој је продат Порто Монтенегро, спекулише се са цифрама од 500 до 800 милиона сура.

Манк је 2007. године, заједно са инопартнерима купио тиватски Арсенал за 3,2 милиона евра и закупио га на 90 година. Барем је тада наведена сума од 3,2 милиона. Касније су из Адријатик маринаса наводили да је војна база у Тивту плаћена 23 милиона, док су из тендерске комисије тврдили да је имовина продата за 29 милиона. Углавном, цифре се нису поклопиле. Спекулација око купопродајне цијене је почела, након што је Манк за Торонто лајф казао да је тиватски Арсенал купио за 155 милиона евра.