latinica  ћирилица
03/02/2016 |  21:11 | Аутор: СРНА

Приједор: СКУД "Др Младен Стојановић" обиљежио 130 година постојања

Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ "Др Младен Стојановић" обиљежило је вечерас свечаном академијом у Позоришту Приједор 130 година свог постојања и рада.
Приједор - КУД  "Др Младен Стојановић" - Фото: СРНА
Приједор - КУД "Др Младен Стојановић"Фото: СРНА

Свечаности су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић, те градоначелник Приједора Марко Павић.

Малешевић је новинарима изјавио да је овај јубилеј значајан за СКУД Др "Младен Стојановић", али и уопште за културу српског народа.

- Толико времена чувати традицију српског народа и чувати културу сигурно је значајно и за град Приједор, посебно зато што је СКУД "Др Младен Стојановић" расадник многих активности које су изникле у њему - рекао је Малешевић.

Он је додао да ово друштво има своје мјесто и да ће ресорно министарство настојати да се одржи традиција српског народа на овим просторима.

- Министарство путем годишњег конкурса за помоћ организацијама у култури сваке године помаже и СКУД из Приједора и само прошле године смо помогли три њихова пројекта. Надам се да ћемо наставити и у будућности и да ће та сарадња бити на добробит и СКУД-а због онога што они раде - рекао је Малешевић.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да нису честе прилике да се слави овако велики јубилеј, јер је ово једино културно-умјетничко друштво у БиХ које има тако дуги вијек постојања.

- То говори колико је важно имати мјесто окупљања, као што је СКУД "Др Младен Стојановић" са оволиком традицијом и то само говори о свијести грађана и о њиховим потребама - рекла је Решићева.

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је да град Приједор води рачуна о институцијама из области културе и о овом друштву.

- Када неко егзистира 130 година онда значи да заслужује пуно наше поштовање и да је та институција заживјела код грађана и да њу више нико не може ни оспорити ни укинути - поручио је Павић.

Он је додао да је СКУД "Др Младен Стојановић" бренд града Приједора и то је нешто што се у граду поштује.

- Много дјеце је прошло кроз ово друштво и многи су уживали у наступима њихових чланова и ја се надам да ће тако бити и убудуће, јер СКУД има и подмладак и визију развоја и ми ћемо им у будућем развоју и даље помагати - нагласио је Павић.

Предсједник Скупштине СКУД-а "Др Младен Стојановић" Весна Јелача истакла је да је велика част бити на челу оваквог друштва иза кога стоје године рада и из чијих редова су изњедрене читаве генерације љубитеља музике, пјесме и игре.

На вечерашњој свечаној академији наступили су чланови СКУД-а "Др Младен Стојановић", Хора "Вила" и тамбурашки оркестар Друштва, а приказан је документарни филм о годинама његовог развоја.

Уручена су признања Градској управи Приједор, те дугогодишњем предсједнику Друштва Владимиру Крчковском и предсједнику братског КУД-а "Семендрија" из Смедерева Слободану Седларевићу.

Прослава овог вриједног јубилеја биће настављена сутра када ће у Позоришту Приједор од 19.00 часова бити одржан годишњи концерт СКУД-а "Др Младен Стојановић", који ће због великог интересовања грађана Приједора у петак, 5. фебруара, имати и своју репризу.