latinica  ћирилица
03/02/2016 |  15:14 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Градишка: Отворена изложба "Лица и маске"

У галерији Завичајног музеја Градишка отоврена је изложба ,,Лица и маске,, академског сликара Здравка Круља из Цетиња.
Градишка - изложба - Фото: РТРС
Градишка - изложбаФото: РТРС

Ово је друго представљање овог умјетника у Републици Српској, а плод је сарадње Завичајног музеја и центара културе из окружења.

Публици у Градишци Круљ се представио серијалом од 23 дјела којим је желио да покаже да је човјеково лице, од рођења па до одлазка са овог свијета, прекривено маскама.

- Прича о безбројним нашим маскама и лицима и тренутцима када не знамо да ли смо ставили маску или је то наше право лице или само тренутна маска која нам некад служи и у добро а некад и у лоше, истакао је Круљ.

Прије Градишке слике Здравка Круља публика је могла да види у Српцу у Центру за културу који интензивно ради на размјени умјетничке грађе са центрима у окружењу.

- Дугујемо захвалност Завичајном музеју јер је добар дио наших изложби у прошлој години остварен захваљујући помоћи Завичајног музеја, рекао је Стеван Умљеновић, Центар за културу и спорт Србац.

Директор Завичајног музеја Градишка, Драган Матавуљ, нагласио је да су по својој природи посла и основној дјелатности у Завичајном музеју упућени на ту сарадњу.

- А због географске близине и блискости тематике још више смо итекако упуђени на сарадњу са овим сусједним опстинама, додао је он.

У наредним мјесецима публици у Градишци, Српцу и Лакташима биће представљена најновија сазнања и артифакти које су археолози Завичајног музеја открили на локалитету рановизантијског града Балкис у Бакинцима.