latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Филмови о имигрантима на Фесту

У свјетлу актуелне мигрантске кризе која привлачи пажњу свјетске јавности, предстојећи 44. Фест доноси филмове посвећене тој теми - "Медетеранеа" Јонаса Царпигнана и "Дипан" Жака Одијара.

Редитељ Јонас Царпигнано у свом дебитантском остварењу "Медитеранеа" позабавио се причом економских миграната из Африке који у Европу бјеже у потрази за бољим животом.

Интригиран расистички инспирисаним нередима у граду Росарно у јужној Италији 2010. године, редитељ је одлучио да оде на мјесто догађања и сазна више. Тамо је упознао имигранта из Буркине Фасо, Коудоуса Сеихона, на чијој животној причи заснива свој филм.

Прво је снимио кратак документарни филм "А Ћиана", који је освојио Награду недјеље критике у Кану, а затим је своју причу развијао у сценаристичкој радионици Санденс фестивала.

Сеихон је прихватио главну улогу у филму у коме игра самохраног оца који напушта седмогодишњу ћерку у Африци и упушта се на опасан пут преко Сахаре и Медитерана са најбољим пријатељем. Тежак пут и близак сусрет са смрћу само су почетак проблема - обећана земља о којој су толико маштали неће их дочекати отворених руку.

Филм је премијерно приказан у Кану, а затим је освојио награде за најбољи филм на фестивалима у Каиру, Цириху и Стокхолму. Сеихон је такође покупио похвале и награде за свој глумачки деби, што и није изненађујуће будући да је пред камером само поновио догађаје које је у стварном животу доживео.

Публика Феста имаће прилику да погледа и филм "Дипан" за који је славни француски редитељ Жак Одијар добио Златну палму у Кану.

Одијар је недавно био гост Кустендорфа гдје је представио своје остварење, одржао радионицу за младе ауторе и разговарао са новинарима. Редитељ је том приликом рекао да се "проблемом избјеглица бави већ четири-пет година, тако да је некако кинематографија у контакту са реалношћу на један дубљи начин".

- Ја сам само препознао да ће то бити актуелно у неком тренутку. Сам себи постављам питање којим ћу се бавити у наредном филму, увијек се питам шта ће бити актуелно, просто стално се преиспитујем, филм томе и служи - објаснио је Одијар.

Главни глумац Антонyтхасан Јесутхасан је као дијете био члан милитантне групе Тамилски тигрови и учествовао у грађанском рату на Шри Ланки. Почетком деведесетих је добио политички азил у Француској и почео да преноси своја искуства кроз умјетност, а Дипан је његова друга филмска улога, и како је рекао, скоро 50 посто филма је биографско.

Прича прати бившег војника Тамилских тигрова који у Француској добија пасош мртвог човјека Дипана, као и лажну породицу - жену и дјевојчицу које такође желе бољу будућност.

Јесутхасан истиче да му је драго што је скренуо пажњу на Шри Ланку и што је имао прилику да говори о проблемима своје земље, али му је жао, јер зна да влада никад неће дозволити да локално становништво види тај филм.