latinica  ћирилица
03/02/2016 |  12:04 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Национални споменици и стећци код Сребренице и Хану на Хреши

Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуке о проглашењу девет добара националним споменицима БиХ.
Некропола на Хану - Фото: klix.ba
Некропола на ХануФото: klix.ba

Међу добрима који су проглашени за националне споменике су и некрополе са стећцима у насељу Кутузеро у општини Сребреница и на локалитету Хан на Хреши у општини Источни Стари Град. Такође, националним споменицима проглашени су и историјска грађевина Стари град Рмањ у Мартин Броду, те историјско подручје мјесто и остаци Арнаудије џамије у Рогатици.

Комсија је одбила да национални спомеником прогласи објекат у којем је од 2011. године смјештена Академија наука и умјетности Републике Српске, а у којој се раније била смјештена Педагошка академија и Филозофски факултет у Бањалуци.

Са листе угрожених споменика скинут је Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, јер су завршени конзерваторски и рестаураторски радови, и потписан Протокол о сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије, којим је утврђено да се прати режим рада ХЕ Бајина Башта и ХЕ Вишеград како не би дошло до пораста водостаја ријеке Дрине, односно угрожавања стабилности моста.

У вези с информацијом о изградњи објекта у близини Старе православне цркве у Сарајеву, Комисија је закључила да се од надлежних институција - Федералне управе за инспекцијске послове, Полицијске управе Стари Град, Кантоналног завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Федералног министарства просторног уређења, тражи достава информација о одобрењу за градњу новог објекта. Уколико се установи да је издато одобрење у супротности с одлуком, Комисија ће предузети даље мјере у складу са својим надлежностима.