latinica  ћирилица
04/12/2015 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ у јануару о помоћи за Грчку

Међународни монетарни фонд могао би у јануару да одлучује о томе да ли ће учествовати у трећем пакету помоћи Грчкој, који, за сада, финансира искључиво еврозона, изјавио је портпарол фонда, Гери Рајс.

Грчкој је у јулу одобрен трогодишњи програм помоћи вриједан 86 милијарди евра, који је условљен реформама које влада у Атини мора да спроведе да би економију вратила на стазе раста, преноси агенција Франс прес.

Представници кредитора ће у јануару проверити напредак Грчке у реформама и тада би ММФ могао да размотри да ли да се прикључи програму, казао је Рајс.

Фонд је учествовао у прва два програма помоћи Грчкој, али је још увијек неодлучан у погледу учешћа у трећем програму због, како наводи, недовољних напора грчких власти да спроведу потребне реформе и оклијевања Брисела да прихвати реструктуру грчког јавног дуга.

ММФ је у више наврата поновио да ће учествовати у новом програму за Грчку само под условом да та земља спроведе договорене мере, а еврозона предузме нове кораке за смањење грчког дужничког терета.