latinica  ћирилица
30/11/2015 |  22:01 | Аутор: СРНА

Отворене коначне понуде за "Телеком"

У Влади Србије отворене су коначне понуде шест компанија које су заинтересоване за куповину 58 одсто акција "Телекома".
Телеком Србије - Фото: РТРС
Телеком СрбијеФото: РТРС


Понуде је оцјењивао приватизациони савјетник француска компанија "Лазар", а Влада одлучује која је понуда најбоља, не само на основу цијене већ и понуђеног инвестиционог плана и социјалног програма.

Ако ниједна понуда не буде задовољавајућа, одустаје се од продаје "Телекома", пренијели су београдски медији.

Сада је на потезу приватизациони савјетник "Лазар" који би до краја седмице требало да уради и Влади и премијеру представи анализу тих побољшаних понуда.

Влада би до краја седмице требало да одлучи да ли ће са неким понуђачем наставити преговоре о продаји већинског пакета акција "Телекома" што би могло да се заврши у јануару.

Прије пет година пола "Телекома" хтјела је да купи само једна компанија и то за мање од 1,4 милијарде евра, колико је тражила тадашња влада.

Ове године за 58 одсто акција било је осам заинтересованих купаца, а понуде је доставило њих шест.

Осим цијене, гледаће се инвестициони и социјални програм, јер је циљ да се очува компанија.

Ако ниједна понуда не буде добра неће бити продаје, али хоће бити промјена у "Телекому", прије свега отпуштања 30 одсто од 13.000 запослених, колико их има у свим "Телекомовим" фирмама у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Тендер за прикупљање понуда за 58 одсто акција је објављен у јулу, а спекулише се да су најбољу понуду дали "Телеком Словенија", амерички фонд "Аполо" и Кинези који су се почетком мјесеца састали са члановима Владе Србије.

Нагађа се и да је најбоља понуда 1,2 милијарде евра уз издашан социјални програм, а било је ријечи да Влада неће пристати на мање од 1,5 милијарди евра.