latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Приједор: Знатан и константан пад незапослености и раст запослености

У Приједору се посљедњих година биљежи знатан и константан пад незапослености и раст запослености, а позитивни трендови посљедица су финансијске подршке локалне заједнице и подстицаја из републичког буџета, изјавила је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједора Зинајда Хошић.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Захваљујући пројектима Владе Републике Српске и активним мјерама и програмима подршке Завода за запошљавање Српске, у приједорској регији лани је запослено 151 лице, док су подстицајима из буџета града Приједора до посла дошла 144 лица.

Највише је повећан број запослених са средњом и нижом стручном спремом, а број лица којима је у 2014. години закључен радни однос мањи је за 83 од броја новозапослених лица.

- Важно је напоменути да су разлози престанка или закључења радног односа, поред затварања фирми и отпуштања радника, и одлазак радника на рад у друге државе, општине и градове, као и стицање законских услова за одлазак радника у пензију, наводи се у информацији и стању запослености и незапослености на подручју Приједора у 2014. години.

Хошићева је навела да се од ове године води и евиденција о броју радника који се воде као незапослена лица, али који раде по уговорима о дјелу или о привременим и повременим пословима и остварују лична примања, додајући да је таквих лица у Приједору тренутно 350.