latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:35 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Приједор: Евидентирана 54 случаја насиља у породици

На подручју приједорске регије, у посљедње вријеме насиље у породици се све чешће пријављује надлежним институцијама. Разлог је тај што су жртве упознате са законским нормама, за разлику од ранијег периода. Према статистици Центра јавне безбједности Приједор, за десет мјесеци ове године почињено је 38 кривичних дјела и 54 прекршаја насиља у породици.
Насиље - Фото: илустрација
НасиљеФото: илустрација

Приједорчани сагласни у осуди свих видова насиља. Кажу, случајеве насиља одмах треба пријавити, а насилнике строго санкционисати.

Иако је страх највећа кочница због које се жртве не одлучују да пријаве случајеве надлежнима, последњих година све је више случајева евидентираног насиља у породици. Ипак, жене се све више одлучују да пријаве насиље у породици, а један од основних разлога је што су одређене институције директно укључене у њихову заштиту а и саме жртве упознате са законским нормама, што у ранијем периоду то није био случај.

- Полицијски службеници ЦЈБ Приједор су у протеклом периоду са осталим субјектима одржали више предавања на тему насиље у породици или породичној заједници са циљем упознавања жртве са њеним правима и законским нормама - каже Марија Матић, портпарол ЦЈБ Приједор.

За првих десет мјесеци на подручју које покрива Центар јавне безбједности Приједор, евидентирано је 109 жртава насиља, међу којима је 65 жена, 28 мушкараца и 16 дјеце. Од укупно 98 пријављених починалаца, чак 90 лица је мушког пола. Почетком децембра у приједорском Центру за социјални рад биће потписан протокол субјеката заштите од насиља у породици.

- Тим протоколом ћемо сада укључити активе директора основних и средњих школа, центар Сунце, болницу Др Младен Стојановић, тако да ћемо имати систематски приступ проблему - каже Данко Рауш, социјални радник у Центру за социјални рад. 

Надлежни апелују да све облике насиља пријаве најближој полицијској станици, лично или путем броја телефона МУП-а 122 или на СОС телефон 1264.