latinica  ћирилица
30/11/2015 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Американци били штедљивији на "црни петак" него прошле године

Продаја у класичним продавницама у САД је током Дана захвалности и "црног петка" благо смањена у односу на исти период лани, али је и даље била снажна, док је онлајн продаја двоцифрено увећана, показују подаци аналитичке фирме РитејлНекст.
"Црни петак" у САД - Фото: AP
"Црни петак" у САДФото: AP

Класична продаја је током та два дана пала 1,5 одсто, док је просјечна потрошња по купцу била нижа 1,4 одсто, наводи РитејлНекст, а преноси Ројтерс.

Према прелиминарним подацима још једне аналитичке куће, ШоперТрек, Американци су у класичним продавницама у четвртак и петак оставили 12,10 милијарди долара у односу на 12,29 милијарди из истог периода прошле године.

Подаци указују на слабљење значаја "црног петка", који је до прије неколико година означавао почетак празничне шопинг сезоне, будући да све више малопродаваца снижења поциње да нуди раније током мјесеца, а отворени су и на Дан захвалности.

Након прошлогодишње разочаравајуће продаје током Дана захвалности и "црног петка", малопродавци су додатно спустили цијене да би привукли још купаца.

ШоперТрек наводи су купци током Дана захвалности у радњама оставили 1,8 милијарди долара, а током "црног петка" 10,4 милијарде. Оснивач компаније ШоперТрек, Бил Мартин, напоменуо је да је на продају током "црног петка" више утицала чињеница да попусти трају од почетка новембра него то што су радње биле отворене и на Дан захвалности.

Најбоље су "ишли" електронски уређаји и играчке, док је продаја одјеће била слабија упркос значајним снижењима, наводи РитејлНекст.

Према подацима Адоби дигитал индекса, онлајн продаја је на Дан захвалности и "црни петак" достигла 4,47 милијади долара, 18 одсто више у односу на прошлогодишњи период и изнад очекивања аналитичара који су прогнозирали продају вриједну 4,35 милијарди долара. Адоби прати више од 80 одсто свих онлајн трансакција водећих 100 малопродаваца у САД.

Попуст на онлајн куповину је током оба дана износио у просјеку 25 одсто, слично као прошле године, наводи истраживач Адобија, Тамара Гафни.