latinica  ћирилица
30/11/2015 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Ајфелова кула у зеленој боји поводом конференције о клими (ВИДЕО)

Ајфелова кула у Паризу је освјетљена зеленом бојом поводом отварања конференције УН о клими, као и покретања умјетничког пројекта у склопу којег ће на тој најпознатијој грађевини у Паризу расти "виртуелно дрвеће" у знак подршке пошумљавању у свијету.
Ајфелова кула у зеленом поводом самита о клими - Фото: AP
Ајфелова кула у зеленом поводом самита о климиФото: AP

Лансирању тог пројекта, названог "Једно срце, једно дрво", синоћ су у Паризу присуствовали генерални секретар УН-а Бан Кимун и француска глумица Марион Котијар, пренијела је агенција АФП.

Тај пројекат омогућава корисницима паметних телефона да "посаде дрво" на Ајфеловој кули, изјавила је умјетница Назиха Местауи.

"Свако ће на Ајфеловој кули моћи да посади виртуелно дрво, које ће онда расти у ритму његовог срца, а након тога ће свако виртуелно дрво бити стварно засађено у склопу програма пошумљавања", објаснила је Местауи.

Корисници паметних телефона могу да скину апликацију која биљежи њихове откуцаје срца путем сензора и затим их пројектује на Ајфеловој кули заједно са сликом дрвета, именом особе и кратком поруком.

Учесници ће моћи да прате раст свог правог дрвета, које ће од 2016. бити посађено на подручју Аустралије, Бразила, Сенегала, Индије, Француске, Перуа и Обале Слоноваче.

"Идеја је да се повеже виртуелно и стварно, технологија и природа, као и да свако добије прилику да дјелује на опипљив начин.

У Паризу је јуче започела двонедјељна конференција о клими, којој присуствује око 150 свјетских лидера.