latinica  ћирилица
29/11/2015 |  09:25 ⇒ 09:40 | Аутор: vecernjenovosti

Кинези желе да премосте Боку

Спајање обала "невјесте Јадрана" стварност. О овом пројекту недавно разговорали и са премијером Милом Ђукановићем.


Давно најављивани "пројекат стољећа" - премошћавање обала Боке Которске - по свој прилици могао би да, ипак, дође на "дневни ред". Кинези, који су започели градњу првог ауто-пута у Црној Гори, исказали су протеклих дана у разговорима с црногорским премијером и његовим сарадницима, интересовање за модернизацију Луке Бар, хидропотенцијал државе, али и за изградњу моста који ће повезати тиватску и херцегновску страну залива "невјесте Јадрана".

Мост, чија изградња је била нарочито актуелна у вријеме након земљотреса 1979. године, када је било пара али су пошле на "другу страну", скратио би пут око залива за тридесетак километара и "укинуо" трајекте који су нарочито током сезоне "уско грло" овдашњег туризма.

Идеја је "васкрсла" и прије више од десетак година, када се кренуло у конкретне акције. Идејни пројекат за градњу моста између ртова Опатово у тиватској општини и Света Недјеља на херцегновској страни, урадили су Словенци. Рјешење фирме "Градис" било је најбоље на међународном конкурсу. Према том пројекту мост би био дуг 960 метара, предвиђени су приступни путеви с обје стране, имао би два "пилона", а висина би на средини износила 53,5 метара, што је довољно за велике бродове који улазе у которску и рисанску луку. Аутори су казали да би се мост уклопио у амбијент Боке и био један од најмаркантнијих "детаља" који би "ловиле" камере и фото-апарати.

Ова тема је, међутим, све до најновијег интересовања Кинеза, иначе свјетских мајстора за ову врсту градње, била у - ладицама. Ни моста, нити тунела испод мора који је помињан као алтернативно рјешење, али веома скупо. Увелико се у Боки причало да је мост "потонуо" због - интереса. Превоз трајектима између Лепетана и Каменара већ деценијама доноси њиховим власницима лијепе паре. Цијена превоза у једном правцу за путничка возила износи око четири евра, а за аутобусе и камионе је много већа.

КРУЗЕРИ

ИЗ Боке су још раније упозоравали да и те како треба водити рачуна, приликом изградње моста, да се омогући пролаз испод њега великим путничким бродовима, такозваним "крузерима" који увелико стижу љети у которску луку. Ради се о пловилима дужине и до 400 метара "на спратовима".