latinica  ћирилица
26/11/2015 |  14:07 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Ђокић: Неки желе атмосферу страха и напетости у БиХ

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић позвао је све домаће и иностране политичке факторе у БиХ, да због наглог погоршавања безбједносне ситуције у БиХ и ширем региону, оставе иза себе политичке сукобе и да сви заједно уложе додатне напоре да се пронађу квалитетна рјешења која ће трајно обезбиједити мир, стабилност и просперитет свим грађанима.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је у интервјуу Срни рекао да су посљедња два терористичка напада на полицијске станице у Зворнику и Завидовићима и убиство двојице војника Оружаних снага БиХ доказ да у БиХ "неко" жели поново да произведе атмосферу страха и напетости и да у тим својим акцијама не бира средства и жртве.

"Не смијемо насједати на провокације. Наше политике морају да дају јасан одговор на овакве активности и као одговорни политичари морамо да предузмемо све мјере да се у БиХ више не распирује мржња", рекао је Ђокић и додао да народи БиХ у оба ентитета дијеле исте радости и туге и да то треба свима да буде јасно.

Ђокић каже да је потребно додатно отворити расправу и по питању спровођења референдума у Републици Српској, јер је очигледно да постоји спремност међународне заједнице да помогне да се поправи стање у области судства на нивоу БиХ.

"У оваквим узаврелим приликама које видимо у БиХ и у ширем региону потребно је учинити напор да се на миран начин превазиђе свака ситуација која може да буде повод или да продукује сукобе и конфликте па и када је у питању референдум у Републици Српској", рекао је предсједник СП-а.

Ђокић је указао да је питање референдума изазвало велике турбуленције у БиХ и страхове који у овом тренутку само могу да охрабре екстремисте да се још снажније покрену и ово питање користе као повод за неке нове акције, те да се на крају за евентуално погоршање укупног стања у земљи оптужује Република Српска и њена политика.

"Пред нама је остало још мјесец дана да уз појачане активности приведемо крају структурални дијалог чији крајњи резултат би био прихватљив за све стране, а уједно би отклонио бројне несугласице око потребе спровођења референдума", рекао је Ђокић и додао да се политика побијеђених и поражених у БиХ до сада није показала добром и да је због тога потребно тражити помирујућа рјешења.

Ђокић каже да различите визије уређења БиХ не би смјеле да продукују различите ставове о њеној будућности, јер и по том питању постоји консензус свих водећих политичких партија да је будућност БиХ у Европској унији.

"Институције БиХ морају да уважавају уставне надлежности и ставове ентитета и обрнуто, због чега је у што краћем року потребно развити ефикасан механизам координације који ће јасно да уреди наше унутрашње односе", рекао је Ђокић и закључио да је БиХ изгубила много времена бавећи се сама собом.

Говорећи о политичким приликама у Републици Српској, Ђокић је оцијенио да беспоштедна борба између политичких партија, која се полако претвара у отворен сукоб у којем се не бирају средства, свакодневно наноси штету политичком и економском имиџу Републике Српске.

"Мислим да напади на институцију предсједника Републике Српске нису добар пут за јачање Српске без обзира од кога они долазили, али исто тако сматрам да не треба користити грубе ријечи и увреде за оне који се не слажу са политикама које спроводи актуелна власт у Републици Српској", рекао је Ђокић.

Он је додао да је Социјалистичка партија до сада увијек водила политику дијалога и разумијевања, због чега је често трпила бројне политичке ударе, управо од оних који нису користили снагу аргумената.