latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:43 | Аутор: Б92

Путин дијели НАТО, Ердоган прокоцкао шансу

“Мирна глава“ која је спријечила НАТО од продубљивања Хладног рата са Совјетским савезом је разбијена, пише Си-Ен-Ен.

Деценије опрезне дипломатије након криза које су трајале 50-их, 60-их и 70-их година, Турска је жртвовала у неколико секунди.

У тим тренуцима у којима је Турска оборила руски војни авион, руски предсједник је такође развио и стратегију: дестабилизовати и подијелити НАТО, пише Си-Ен-Ен .

Како се наводи, то је довело до још једног жртвовања. Свака могућност да се брзо оконча рат у Сирији је ишчезла.

Како пише Си-Ен-Ен, Путин покушава да дестабилизује НАТО годинама. Било да је ријеч о лету руских авиона изнад Балтика, дестабилизација Украјине или анексија Крима, он је провоцирао алијансу.

"Тада су чланови алијансе стајали чврсто као један“, пише Си-Ен-Ен.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је одмах након инцидента са руским авионом изјавио да НАТО подржава територијални интегритет Турске.

Ипак, њемачки и чешки званичници изразили су да су изненађени акцијом Турске, док је амерички предсједник Барак Обама изјавио да Турска “има право да брани свој ваздушни простор“ и најавио разговор са турским предсједником Ердоганом.

Председници САД и Француске, Барак Обама и Франсоа Оланд су ургирали на Русију да је боље да се придружи њиховој коалицији у бомбардовању положаја ИД у Сирији.

Како наводи Си-Ен-Ен, то је постало више вјероватно након што су и Русија и Француска претрпеле терористичке нападе у којима је било много жртава.

Поједини аналитичари су навели да је то био риједак случај у међународној дипломатији и моменат када се учинило да би Русија могла да промијени страну по питању подршке Башару ал-Асаду.

“Међутим, Ердоган је прокоцкао ту шансу. Ердоганови партнери сада на њега гледају као на нестабилан елемент. Он је цијели сто са картама дигао у ваздух“, наводи Си-Ен-Ен..