latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:13 | Аутор: РТРС

Хашани: Изграђен "Млин дједа Трише"

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, почела је реализација пројекта Спомен подручје: Башта сљезове боје. Изграђен је дједа Тришин млин, а средства за то стигла су из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика. Завичајно друштво "Бранко Ћопић" има такође дугорочни програм рада и жели да да свој допринос реализацији пројеката у Хашанима.
Дједа Тришин млин - Фото: РТРС
Дједа Тришин млинФото: РТРС

На истом мјесту гдје се некада на потоку Калин налазио дједа Тришин млин изграђен је нови. Захвални су Хашанци предсједнику Републике Српске који им је помогао.

- Ово је први корак према цјелокупном пројекту који ће трајати годинама. Има једно тридесет година како млин није био у функцији.То ће све бити туристичког значаја и за потребе села - каже Брацо Ољача, мјештанин Хашана.

Планом је предвиђено да будући Спомен-комлекс Башта сљезове боје Хашани обухвата простор од 813 хектара. Ради се на уређењу путева, а припремају се радови на изградњи куће Бранка Ћопића.

- Ми смо сада у фази проширења пута за Козин. Надам се да ће до краја ове године почети радови на изградњи куће Ћопића.То је реплика куће и то је озбиљан посао - каже Гојко Кличковић, начелник општине Крупа на Уни.

Прије шест година у Хашанима је формирано Завичајно друштво Бранко Ћопић Хашани. Истичу да су они били покретачи многих акција у вези с његовим дјелима и ликом Ћопића.

- Завичајно друшђтво нема никаквих средстава. Конкурисалки смо на конкурс Министарства локалне управе и самоуправе и ја се надам да ће наше друштво добити статус од посебног интереса - каже Душанка Дакић, предсједница Завичајног друштва.

Општина Крупа на Уни, Министарство за просторно уређење, грађевинсрство и екологију усагласили су приједлог да Спомен-подручје: Башта сљезове боје Хашани добије статус од посебног интереса. Коначну одлуку о томе донијеће Народна скупштина Републике Српске.