latinica  ћирилица
25/11/2015 |  17:04 | Аутор: СРНА

Турски авиони у ваздушном простору Грчке 2.244 пута

Тврдње турских власти да је оборени руски авион повриједио ваздушни простор Турске изазвале су бијес међу Грцима, који су преко друштвених мрежа протестовали због двоструких стандарда јер су турски авиони у 2014. години повриједили грчки ваздушни простор чак 2.244 пута.

Лист "Прототема" објавио је број "прекршаја" турске авијације, додавши да турско ваздухопловство нерадо дијели информације када је ријеч о таквим случајевима.

У новинама су објављени статистички подаци преузети са Универзитета у Солону, према којима је само у 2014. години турска авијација чак 2.244 пута угрозила грчки ваздушни простор, док је у 2013. години било 636 таквих прекршаја, преноси "Раша тудеј".

Танос Докос, генерални директор Хеленског фонда за европску и споњну политику, саопштио је још у јулу да турске власти покушавају да остваре суверенитет над спорним острвима и доведу Грчку за преговарачки сто и да је забрињавајућа чињеница да Турска изводи хеликоптерске летове на малим висинама преко тих острва.

Медијска пажња усмјерена је и на турске бродове који су у више наврата прекршили суверенитет поморских граница. У периоду од седам мјесеци, од јануара до јула 2015. године, турска морнарица извршила је 175 упада у грчке поморске воде.

Турска и Грчка су чланице НАТО савеза, при чему свака земља тврди да полаже право на појас од 6 миља територијалних вода у зони Егејског мора. Већина инцидената обично се дешава у спорној зони од четири миље у близини турске обале, коју Атина сматра својим територијалним водама, а Анкара тврди да су то међународне воде.