latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:52 ⇒ 16:58 | Аутор: Политика

Баварски шамар за Ангелу Меркел

Пошто је канцеларка за говорницом изнијела своју политику у погледу избјегличке кризе, њен коалициони партнер Хорст Зехофер је без милости критиковао све што је рекла.

И најбољи познаваоци Ангеле Меркел тешко ће се сјетити да ли је неко успио у јавности да изведе из такта пословично сталожену њемачку канцеларку, а камоли да је натјера да растави своје вјечито спојене прсте у облику обрнуте пирамиде. Међутим, то је минулог петка успио да учини управо њен демохришћански партнер – баварски премијер и лидер Хришћанско-социјалне уније Хорст Зехофер.

Он је лидерку сестринске партије Хришћанско-демократске уније као најваженијег госта позвао на партијски конгрес у Минхену, али ју је поприлично понизио као да није у питању канцеларка Њемачке. Меркелова је најпрИЈе имала прилику да пред око хиљаду делегата на изборном конгресу ЦСУ објасни своју политику у погледу избјегличке кризе, одбацивши поново приједлоге да се ограничи број тражитеља азила који долазе у Њемачку.

“Овај превелики изазов мора се ријешити тако да не наштети Европској унији. Ако то желимо, све напоре морамо усмјерити на проналазак европског, међународног рјешења“, рекла је она и додала да се залаже за заштиту спољних граница ЕУ и споразум с Турском о легалној миграцији. “Ово је прави начин смањења броја избјеглица који ће нам омогућити да дјелујемо у интересу свих, а не увођење националног лимита.“

Она је истакла и да право на азил, гарантовано њемачким уставом, не познаје нумеричку горњу границу, као и да најјача економија ЕУ може и хоће да збрине људе у невољи те да “изолација и нечињење нису рјешења у 21. веку“. Иако је на крају говора покушала да увјери делегате ЦСУ да ће рјешења која предложе ускоро довести до смањења броја избјеглица, којих дневно око 7.000 долазе у Њемачку, политички “шамар“ за њу је уследио само који минут касније. Она је остала на бини и стајала је само један метар од говорнице за коју је стао Зехофер и почео без милости да критикује све што је рекла.

“Како год на то гледали, нема другог начин него одредити границу за прихват избјеглица. Чврсто вјерујемо да са овако великим историјским изазовом интегрисања избјеглица у нашој земљи, дугорочно нећемо имати сагласност људи уколико се не договоримо о ограничењу за долазак избјеглица“, рекао је Зехофер, док се салом проломио аплауз, а канцеларка се нашла у, мало је рећи, неугодној ситуацији.

Као почасни гост стајала је до коалиционог партнера због којег је дошла у Минхен како би подржала његов поновни избор за првог човека ЦСУ, а он је у више наврата њену политику “отворених врата“ називао “грешком“. Како је Зехофер све више критиковао њену избјегличку политику, тако је Меркелова постепено растављала своје прсте традиционално састављене у облику обрнуте пирамиде. Њена поза, за коју стручњаци одавно кажу да представља знак самоуверености и сталожености, брзо је нестала на минхенској сцени. Штавише, током Зехоферовог говора канцеларка је брзо прешла у одбрамбени став прекрстивши руке, док је било очигледно да јој се нимало не свиђа непријатна ситуација у којој се нашла, па је чак у једном тренутку заколутала очима, а потом само зурила у под.

Само два дана уочи десетогодишњице своје власти, канцеларка се нашла у ситуацији у којој је изгледала као непослушна ученица коју пред цијелим разредом грди професор .

Лист “Тирингер алгемајне“ истиче да ако је ишта “потврдио конгрес ЦСУ, онда је то – политичка слика коју о себи желе да одрже баварски премијери“.

“Њима је свеједно ко је канцелар. То је тако било када је био Франц Јозеф Штраус на челу Баварске. Па зашто би Хорст Зехофер био другачији“, истиче коментатор овог листа подсјећајући на огроман ривалитет који је постојао крајем седамдесетих и осамдесетих када је на челу ЦСУ био Штраус, а на челу ЦДУ “политички отац“ Меркелове Хелмут Кол. “Али, Зехофер је другачији. Он не само што критикује канцеларку, него њега очигледно забавља и да је преслушава као глупу ученицу.“

Овакво понижавање канцеларке, међутим, није баш одушевило делегате ЦСУ, тако да је Зехофер реизабран са досад најмањом подршком од 87,2 одсто гласова, насупрот 95,3 одсто гласова добијеним на страначком гласању прије две године. Коментатор “Тирингер алгемајнеа“ истиче да овај пад популарности неће утицати на Зехоферову политику и да ће он “ударати контру великој коалицији гдје год буде хтио“.

Ипак, понижавање канцеларке није прошло непримјећено, тако да је Ернст Блок, ветеран ЦДУ и предсједник спољнополитичког одбора Европског парламента, изјавио за лист “Тагесшпигл“ да је Зехоферово понашање било “непристојно, неприкладно и неприхватљиво“. И многи други чланови ЦДУ осудили су овакво понашање, истичући да је лидер ЦСУ прекршио кодекс понашања између двије сестринске странке.

Критике су стигле и из редова социјалдемократа као и опозиционих Зелених, а Зехофер је у разговору за њемачку телевизију Н-ТВ рекао да није могао чисте савјести да изговори “бајку о хармонији и консензусу“, када постоје огромне разлике у ставовима.

Минхенски лист “Зидојче цајтунг“ сматра да је ово доказ колико су односи између Меркелове и Зехофера поремећени, а “Мителдојче цајтунг“ из Хала да свађа између ЦДУ и ЦСУ “не може да се објасни само културом дискусије, већ је овде ријеч и о тестирању моћи“.

Коментатори засад сматрају да неће доћи до разлаза између ЦДУ и ЦСУ, али већ је очигледно да ће се ново јавно тестирање моћи одржати средином децембра када се у Карлсруеу одржава национални партијски конгрес ЦДУ, на којем ће говорити и Зехофер. То ће бити и за Меркелову својеврстан тест да ли ће успети да сумњичаве чланове своје странке убиједи да има конкретан и одржив план за рјешавање избјегличке кризе у Њемачкој.