latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Сајам етно хране и пића

Десети међународни сајам етно хране и пића отворила је данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, а на сајму ће у наредна четири дана 2.000 различитих традиционалних прехрамбених производа ручне израде и органски гајених сировина представити 400 излагача.
Штанд на сајму хране и пића - Фото: ТАНЈУГ
Штанд на сајму хране и пићаФото: ТАНЈУГ

Богосављевић Бошковић је поручила да би традиционални производи требало да буду у фокусу оваквих манифестација, будући да су они од посебне вриједности за пољопривреду сваке земље.

Она је навела да тржиште пољопривредних и прехрамбених производа карактерише растући тренд тражње за производима који се одликују аутентичношћу и традицијом и да управо због тога, систем заштите ознаке географског поријекла има велику вриједност, јер те ознаке, које су истакнуте на амбалажи производа, упућују купца на одређени регион или мјесто, као и на специфичности које тај производ посједује.

Министарка је навела да се традиционална производња углавном везује за такозване мале произвођаче, а да би њихово укључивање у продајне ланце представљало један од изазова за развој пољопривреде у Србији.

Истакла је да Србија има потенцијала за производњу традиционалних производа, рекавши да ће њено Министарство увијек подржавати и помагати организацију манифестацију оваквог типа, какав је сајам, који промовишу српску пољопривреду и село.

Поред произвођача из Србије, на сајму ће, под слоганом "Утемељење робне марке етно - производа", бити представљени и произвођачи хране и пића из Индије, Грчке, Македоније, Републике Српске и Италије.