latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:48 ⇒ 09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Самит у Кини: Премијери возом до Пекинга, посебна част Вучићу

Премијер Србије Александар Вучић и предсједници влада земаља Централне и Источне Европе, који учествују на Четвртом самиту у кинеском граду Суџоу, наставили су своје активности у Пекингу. До тог града су са кинеским премијером Ли Кећангом путовали брзим возом преко Шангаја.
Вучић и Ли - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ЛиФото: ТАНЈУГ

 У возу, који иде 300 километара на сат, кинески премијер је одлучио да највећу част од присутних укаже предсједнику Владе Србије одредивши да управо он сједи поред њега, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У току вожње, која између Суџоа и Шангаја траје 20-ак минунта, двојица премијера су се договорила да радови на прузи Београд-Будимпешта морају да буду завршени у року од двије године, јер би то представљало најбољи доказ српске и кинеске ефикасности, озбиљности и одговорности.

Вучић је јуче учествовао на 4. самиту шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, као и на 5. економско-трговнском форуму ЦИЕЗ.

Како је рекао, Србија је међу првим земљама која се кандидовала да буде корисник кредитне линије од десет милијарди долара за унапређење сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе и водећа земља у том дијелу Европе у реализацији инфраструктурних пројеката са Кином.

Вучић је рекао да Србија са Кином спроводи пројекте изградње енергетске и саобраћајне инфраструктуре у вриједности већој од 1,5 милијарди долара.

Премијер Србије је вишедневну посјету Кини почео обиласком Индустријског парка и фабрике аутобуса Хајгер, рекао је да Србија може много да научи од Кине о урбаном планирању, економском развоју и јавној администрацији, те да може да буде мотор развоја цијеле источне Европе.

Најавио је да ће у наредних шест мјесеци бити урађена студија изводљивости за изградњу индустријског парка у Београду, по угледу на кинески Индустријски парк у Суџоу, као и могућност сарадње кинеске фабрике аутобуса Хајгер и српског Икарбуса.