latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:33 ⇒ 10:05 | Аутор: Независне

Федерација слави Дан државности, у Српској радни дан

Федерација БиХ данас слави Дан државности, 72. годишњицу утемељења модерне државе с једнаким статусом и суверенитетом као и друге републике тадашње Југославије, док је у Српској радни дан.
ЗАВНОБИХ (фото: архивска) -
ЗАВНОБИХ (фото: архивска)

Једнакост и слобода основни су принципи који су потврђени на првом засједању Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ-а), које је одржано у ноћи са 25. на 26. новембар 1943. године у Мркоњић Граду.

На том засједању Босна и Херцеговина је дефинисана као јединствена и недјељива држава у којој ће сви народи имати иста права, унутар које ће муслимани, Срби, Хрвати и други, живјети у слободи и једнакости.

У вихору Другог свјетског рата јединство свих народа омогућило је да БиХ 1943. године обнови своју државност, коју је изгубила 1463. године османским освајањем Средњовјековне босанске државе.

Оснивачкој скупштини присуствовало је 247 делегата из свих крајева БиХ, од којих 173 са правом гласа. Усвојена је Резолуција ЗАВНОБиХ-а и Проглас народима БиХ у којима се истиче да убудуће БиХ и њене народе у земљи и иноземству могу заступати и представљати само ЗАВНОБиХ и АВНОЈ.

Одлуке ЗАВНОБиХ-а потврђене су и на засједању АВНОЈ-а, а дефинисане су и границе БиХ које су одређене одлукама Берлинског конгреса 1878. године.

На нивоу БиХ нема закона о празницима и на снази су закони о празницима Републике Српске и Федерације БиХ на њиховим територијама.