latinica  ћирилица
25/11/2015 |  09:00 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Почео самит Брдо-Бриони, присуствује и Бајден

У Загребу је почео регионални састанак процеса Брдо-Бриони који окупља лидере земаља југоисточне Европе. Састанку присуствује и амерички потпредсједник Џо Бајден и предсједник Савјета Европе Доналд Туск.

Уочи самита амерички потпредседник Џозеф Бајден састао се с предсједником Европског савета Доналдом Туском и словеначким предсједником Борутом Пахором.

"За САД и мене лично, али говорим у име америчког предсједника, овај регион у посљедњих 25 година је од великог интереса – казао је други човјек САД-а новинарима у загребачком хотелу Вестин.
 Бајденов долазак на састанак иницијативе Брдо – Бриони знак је активнијег укључивања САД-а у рјешавање регионалних проблема и приближавање тога подручја Западу у склопу самита челника земаља југоисточне Европе.

Према његовим ријечима, регионална иницијатива Брдо-Бриони ради добар посао јер успијева у посљедњих пет година окупити све челнике како би разговарали. 

Учесници самита Брдо-Бриони (фото: Танјуг/Хина)

09:00- Састанку, који организују предсједници Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и Словеније Борут Пахор, присуствоваће сви лидери земаља југоисточне Европе. Почасни гости су амерички потпредсједник Џо Бајден, предсједник Савјета Европе Доналд Туск и аустријски предсједник Хајнц Фишер.

Бајден је у Загреб стигао авионом "Аирфорце 2" са са супругом. На аеродрому Плесу дочекао га велики број новинара уз досад невиђене мјере обезбјеђења.

Након седам година ово је прва посјета неког тако високог госта из САД-а Хрватској.

На састанак долази трочлано предсједништво БиХ Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић, српски предсједник Томислав Николић, црногорски предсједник Филип Вујановић, предсједница самопроглашеног Косова Атифете Јахјага и предсједник Албаније Бујар Нишани.

Протоколом Николићеве посјете Загребу предвиђен је и сусрет са предсједником Српског народног вијећа у Хрватској Милорадом Пуповцем и Његовим високопреосвештенством митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем

Након састанка новинарима ће се обратити Грабар-Китаровић, Пахор, Бајден и Туск, а биће представљени и заједнички закључци састанка.

Процес Брдо-Бриони прије двије су године покренуле Словенија и Хрватска како би се регионалном сарадњом и рјешавањем отворених питања додатно стабилизовале прилике на европском југоистоку.

Иницијатива предвиђа да се једном годишње окупе предсједници држава југоисточне Еуропе с почасним гостом из једне од водећих земаља ЕУ-а, која тако и сама постаје судиоником дијалога. Први је састанак на врху одржан у јулу 2013. на Брду код Крања. Почасни гост био је француски предсједник Франсоа Оланд. Годину дана послије одржан је састанак у Дубровнику, а гошћа је била њемачка канцелара Ангела Меркел. Трећи је одржан љетос у црногорском љетовалишту Будва.