latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:27 | Аутор: СРНА

Бањалука: Повећан број туриста за 17 одсто у првих 9 мјесеци 2015. године

Бањалуку је за девет мјесеци ове године посјетило 56.714 туриста, што је за 17 одсто више него у истом периоду прошле године.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

У наведеном периоду забиљежено је и 90.249 ноћења, што је 11 одсто више него прошле године.

Стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалуке Младен Шукало рекао је Срни да су ова повећања изнад глобалног просјека, те да Бањалука из године у годину биљежи историјске максимуме у оствареном броју долазака и ноћења туриста. "То нам даје наду, али и поставља обавезу да још улажемо у развој ове привредне гране", истакао је Шукало.

Он је напоменуо да је нарочито охрабрујући податак да је и прошле године, упркос катастрофалним поплавама које су задесиле Српску, у Бањалуци забиљежен раст броја туриста и њихових ноћења за седам одсто.

Шукало је навео да је прошле године највећи број туриста у Бањалуку дошао из Србије, затим Хрватске и Словеније, те потом и из осталих ближих европских земаља. "Туристе углавном највише занима упознавање града, те је градски туризам најактуелнији, а ми им сугеришемо и на неке друге понуде, као што су културне институције и разна дешавања у граду", рекао је Шукало.

Он је истакао да је актуелан и етно-туризам, који се у посљедње вријеме на овим просторима појавио као нови туристички производ. "За овај вид туризма гости су све више заинтересовани, а ми у понуди имамо двије локације - у Поткозарју у селу Пискавица и етно-село и музеј Љубачке долине", навео је Шукало.

Он каже да је Бањалука све више позната и по авантуристичком и спортском туризму.

Пошто Бањалука није класична дестинација зимског туризма, Шукало је истакао да су у зимском периоду актуелна организовања различитих дешавања.

"Једно од таквих је и бањалучки `Зимзоград`, који на Тргу Крајине сваке године окупи све већи број, како излагача, тако и посјетилаца овог дешавања, а ове године почеће 12. децембра и трајаће до 12. јануара", рекао је Шукало.

Осим тога, додао је он, Бањалука ће припремити и занимљиве дочеке за међународну и православну нову годину, који ће и ове зиме употпунити туристичку понуду ове регије.