latinica  ћирилица
23/11/2015 |  12:21 | Аутор: СРНА

Просјечна октобарска нето плата у РС 824 КМ

Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у октобру износила је 824 КМ, а просјечна мјесечна бруто плата 1.326 КМ, саопштила је директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

"Највиша просјечна нето плата је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања 1.259 КМ, а најнижа у подручју административне и помоћне услужне дјелатности 517 КМ", навела је Чичковићева данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према њеним ријечима, у односу на октобар прошле године просјечна нето плата исплаћена у октобру ове године реално је већа за 1,9 одсто, док је у односу на септембар 2015. године реално мања за 2,1 одсто.

Она је рекла да је до смањења просјечне нето плате у октобру 2015. у односу на септембар ове године дошло углавном због мањег броја плаћених прековремених часова рада у подручјима дјелатности вађење руда и камена, те производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација.

Чичковићева је рекла да је у октобру 2015. године, у односу на септембар 2015, номинални раст нето плате забиљежен у подручјима прерађивачка индустрија 1,8 одсто, остале услужне дјелатности 1,3 одсто и дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 0,8 одсто.

"Смањење плате, у номиналном износу, забиљежено је у подручјима вађење руда и камена 4,4 одсто, информације и комуникације 3,5 одсто и дјелатности здравствене заштите и социјалног рада два одсто", закључила је Чичковићева.