latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:49 | Аутор: СРНА

Српски истраживачи имаће увид у турске архиве

Државни архиви Србије и Турске потписали су у Београду Протокол о сарадњи, који предвиђа и истраживање архивске грађе значајне за историју српског народа која се чува у турским архивима.
Архив Србије - Фото: РТС
Архив СрбијеФото: РТС

Овај протокол, који су представници двије државе назвали историјским, омогућава српским истраживачима увид у историјску грађу Турске, посебно Османског периода, као и увид турским истраживачима у српске архиве.

Протокол су, у присуству министра културе Србије Ивана Тасовца, потписали директор Архива Србије Мирослав Перишић и директор државног архива Турске Угур Унал, који је Перишићу поклонио и документ турског признања Краљевине Србије, а Тасовцу један документ из Османског архива.

Тасовац је рекао да је потписивање протокола о сарадњи два архива историјски чин јер отвара нову страницу сарадње између Србије и Турске.

Он је истакао да су архиви чувари породичних историја и идентитета, као и колективног памћења сваке писане културе и да показују како се историја заиста одвијала, а не како смо је замислили.

Перишић је оцијенио да је потписивање овог протокола велики дан за Архив Србије од историјског стратешког значаја и ново поглавље у историји ове двије институције, с обзиром на то да ће српски истраживачи моћи да истражују у турским архивима.

Он је најавио у наредним данима договор делегација два архива о плану рада, а идуће године конкретизацију ове сарадње.

Унал је истакао да Османски архив у Истанбулу није само архив турског народа, него се односи и на све народе који су географски припадали Османском царству.

Он је оцијенио да историја Србије без турских архива не би била потпуна, као ни историја Турске без српских архива.

Турски амбасадор Мехмед Кемал Бозај рекао је да су Србија и Турска пријатељске земље које су спојене Медитераном и да су њихови економски и политички односи сваки дан све бољи.

"У архивима чека историја коју треба да нађемо за нашу заједничку будућност. Новим генерацијама треба да причамо нашу историју без предрасуда", рекао је Бозај.