latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:36 | Аутор: СРНА

Дервента: Обука о санирању посљедица елементарних непогода

У Дервенти је данас почела тродневна тактичко-показна вјежба припадника Оружаних снага БиХ, Еуфора и општинских цивилних структура, чији је циљ обука за заједничко ангажовање у отклањању посљедица елементарних непогода.

На локацији старог моста данас је симулирана инцидентна ситуација у којој је, усљед земљотреса, срушен мост на ријеци Укрини, чиме је заустављен њен проток и она плави насеља на лијевој страни обале.

Припадници Ватрогасне јединице успјешно су спасили повријеђене из рушевног објекта и предали их службама Црвеног крста и Дома здравља.

На вјежби учествују припадници Инжењеријског батаљона Оружаних снага БиХ, те општинске Цивилне заштите, Црвеног крста, Ватрогасне јединице, Полицијске станице и Дома здравља.

Теоретски дио вјежбе реализован је у априлу и мају, када су припадници Еуфора из Словеније и Аустрије представили инцидентне ситуације, које ће на терену бити презентоване цивилним структурама у општини.

Вјежба ће бити настављена сутра, а друга инцидентна ситуација биће представљена на путу Дервента - Брод, у мјесту Лужани, гдје ће наноси балвана и стијена блокирати пут и онемогућити евакуацију становништва из земљотресом погођених подручја.

Трећа инцидентна ситуација биће приказана у четвртак, 8. октобра, на простору испред Спортско-рекреативног центра у Дервенти, гдје ће бити преврнута цистерна са горивом.

Ватрогасна јединица демонстрираће спасавање повријеђеног возача, а послије тога је предвиђено препумпавање нафте у нову цистерну и гашење пожара који ће бити изазван цурењем нафте.