latinica  ћирилица
05/10/2015 |  20:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Руски авиони у турском ваздушном простору због временских услова

Руски борбени авион "Су-30" накратко је прије два дана ушао у ваздушни простор Турске због лоших временских услова, саопштило је вечерас руско Министарство одбране.
Руски авиони у нападу на ИД (фото: http://sputniknews.com/) -
Руски авиони у нападу на ИД (фото: http://sputniknews.com/)

У саопштењу министарства се наводи да је авион на само неколико секунди ушао у турски ваздушни простор.

"Тај инцидент се догодио због неповољних временских услова. Нема потребе за развијањем неких теорија завјере", наводи се у саопштењу, пренијела је агенција АФП.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу је изјавио да је Москва овај инцидент назвала грешком и додао да је мијешање Русије у сукоб у Сирији довело до ескалације кризе.

У интервјуу за канал ХаберТурк, Давутоглу је рекао и да Турска има јасна правила када је у питању повреда њеног ваздушног простора, ко год да то учини, пренио је Ројтерс.

"Турске оружане снаге имају јасну инструкцију. Чак и да је то птица у лету, биће пресретнута", истакао је Давутоглу.

Раније данас, турско Министарство спољних послова саопштило је да је, прије две дана, у близини сиријске границе, руски војни авион повриједио ваздушни простор те земље, због чега је турско ваздухопловство упутило два авиона Ф-16 да га пресретну.

Министарство је позвало руског амбасадора у Анкари да би уложило демарш због повреде турског ваздушног простора, наводи се у саопштењу постављеном на интернету.