latinica  ћирилица
05/10/2015 |  19:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Дио саудијског свештенства позива на џихад против Асада

Десетак исламских свештеника из Саудијске Арабије позвали су арапске и муслиманске земље да "дају сву моралну, материјалну, политичку и војну" подршку за џихад (свети рат) против сиријске владе предсједника Башара ал-Асада и њених иранских и руских помагача.
Саудијска Арабија - Фото: REUTERS
Саудијска АрабијаФото: REUTERS

Мада свештеници који су потписали изјаву преко Интернета нису повезани са саудијском владом, њихов оштар секташки и анти-хришћански језик одржава растуће незадовољство међу Саудијцима због руског и иранског учешћа у сиријском грађанском рату, пренио је Ројтерс.
 Саудијска Арабија је, напомиње Ројтерс, заједно са Турском и и другим заливским државама, највећи поборник побуњеника који се боре против сиријског предсједника Башара ал-Асада, али је и забринута успоном џихадистичких група међу опозицијом.
 Саудијски авиони су се придружили ваздушним нападима против Исламске државе  у Сирији, а влада је одредила дугогодишње казне затвора за оне који подржавају ИД.
 Ројтерс напомиње да је сукоб у Сирији дио шире борбе за регионалну премоћ између сунитске Саудијске Арабије и шиитског Ирана, што је повећало секташки бијес широм Блиског истока и привукло религијски мотивисане стране борце на обје стране.
 Муслиманско свештенство у Саудијској Арабији, повезано са владом у Ријаду, раније је већ одредило џихад против Сирије, али је осудило ИД и Ал Каиду.