latinica  ћирилица
05/10/2015 |  13:05 | Аутор: СРНА

Француска: Спасиоци претражују терен након поплава

Спасиоци данас претражују терен како би пронашли четири особе које се и даље воде као нестале у поплавама које су задесиле француску ривијеру и усмртиле 17 особа.

Кан, Ница и Антиб су популарна одмаралишта свјетског џет-сета која су током викенда претрпјела огромна оштећења када је водена бујица заробила становнике у аутомобилима, гаражама и старачким домовима.

Ријеке су текле кроз неке од најбогатијих улица на свијету, односећи аутомобиле стотине метара далеко од мјеста на којима су били паркирани и уништавајући све пред собом у готово "апокалиптичним" сценама.

Британски Форин офис потврдио је данас да је један британски држављанин смртно страдао у поплавама, пренио је АФП.

"Још располажемо званичном цифром од 17 мртвих, али операција претраживања терена се наставља. Постоји још пуно поплављених гаража које треба да испразнимо да бисмо са сигурношћу знали тачан број жртава", изјавио је регионални званичник Франсоа-Савије Лош.

Једна особа и даље се води као нестала у Антибу, двије особе су нестале у Кану, а једна особа у Манделије ла Напулу, у којем је седам лица изгубило животе када су покушали да извезу аутомобиле из гаража.

"Призор је апокалиптичан", изјавио је градоначелник Манделије ла Напула Анри Лерој и додао да су хиљаде возила и даље поплављене те упозорио да би могло бити још жртава.

У граду Био, удаљеном око 40 километара од Монте Карла, гдје се троје људи удавило у старачком дому, стотине полицајаца у ронилачким одјелима и са моторним тестерама ангажовано је на уклањању дрвећа и рушевина око ријеке.