latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: УН неће ријешити кризу за нас, мора то да учини Европа

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истиче, у изјави који данас преноси бечки дневник "Естерајх", да УН неће ријешити избјегличку кризу за Европу, већ то мора да учинити "Стари континент", који мора да створи нови систем азила.

Он је, поводом учешћа на Генералној скупштини УН, рекао да је на засједању свјетске организације створена свијест колико је овај проблем велики и да није само европски, већ глобални.

- Међутим УН неће ријешити кризу умјесто нас, то морамо ми учинити у Европи. Морамо створити потпуно нови систем азила, поручио је Курц у изјави бечком дневнику.

Према његовим ријечима неопходно је да се спољне границе ЕУ заштите и појача помоћ на лицу мјеста, те би захтјеви за добијање азила требало да буду поднесени већ у земљама поријекла, на примјер у центрима УНХЦР-а, чиме би се осујетиле активности кријумчара.

Упитан да ли ће Њемачка ускоро зауставити ванредне возове за превоз избјеглица из Аустрије на своју територију, Курц је указао да је та сусједна земља под масовним притиском и да сигурно неће још дуго посматратти како дневно десетине хиљада миграната долази преко њене међе.

- И код нас се биљежи снажан пораст захтјева за добијање азила. Морамо дјеловати усаглашено са Њемачком, јер би у супротном били, у року од пар дана, у хаосу, упозорио је аустријски шеф дипломатије.