latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:43 | Аутор: СРНА

Ризик од "сајбер напада" на нуклеарне електране

Ризик од "озбиљног сајбер напада" на нуклеарне електране широм свијета све је већи, упозорава у извјешају аналитичка група "Четам хаус".

Цивилна нуклеарна инфраструктура у већини земаља није добро припремљена за одбрану од таквих напада, а многи контролни системи нису безбједни због застарјелог дизајна, наводи се у извјештају.

"Четам хаус" је проучавао сајбер заштиту у атомским централама широм свијета у периоду од 18 мјесеци.

Сајбер криминалци, државе које спонзоришу тероризам и терористи појачавају активности на интернету, што значи да ризик од сајбер напада "никада није био већи", напомиње се у извјештају, преноси Би-Би-Си.

Такав напад на неку атомску централу, чак и најмањи, треба озбиљно схватити због штете која би била нанесена ослобађањем радијације, упозоравају аналитичари.

Они наводе да би такав догађај, чак и ако би се радило о мањем инциденту, имао велики ефекат на јавност и будућност цивилне нуклеарне индустрије.

Све већа дигитализација постројења и растуће ослањање на комерцијални софтвер само повећавају ризик са којим се суочавају нуклеарне електране, наводи се у извјештају.

Постоји мит да су компјутерски системи у нуклеарним централама највећим дијелом изоловани од интернета и да су зато имуни на сајбер нападе, али то се може превазићи кориштењем обичног драјва са флеш меморијом. На тај начин вирус "стакснет" заразио је иранска нуклеарна постројења, наводе стручњаци.