latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Фишер: Ни Обама нема рјешење

Предсједник Аустрије Хајнц Фишер истиче да је Аустрија током ове године много тога научила у вези односа према избјеглицама, те да је најважније опхођење уз узајамно поштовање, преноси данас бечки дневник "Естерајах".

"Ни предсједник САД Барак Обама није у свом излагању пред УН изнио никакав патент рјешења. Најважније је опхођење уз међусобно поштовање", рекао је Фишер у изјави бечком дневнику.

Он је указао да поједини у Аустрији, који су прије десет година имали страх од десет избјеглица, данас са њима живе добро у својим општинама.

"Често се говори само о разликама умјесто да се пажња посвети заједништву. Ту би требало да извршимо промјене", објашњава Фишер.

Он је нагласио да је Аустрија, у вези избјегличког таласа, пуно научила током протеклих годину дана.

"Крајем године се многе ствари раде много боље него почетком 2015. И цивилно друштво је укључено и тиме су створени многи позитивни ресурси. Мислим да нам је потребно професионално опхођење према избјеглицама. Морамо да их третирамо нормално како не би настало превише емоција, које могу изазвати страх и биле искоришћење за ширење мржње“, поручио је Фишер.