latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Осам жртава у поплавама у Сјеверној и Јужној Каролини

Поплаве у Сјеверној и Јужној Каролини однијеле су осам људских живота, док је на стотине људи спасено из бујица послије вишедневних обилних киша које су поплавиле путеве, изазвале на стотине саобраћајних несреће и запријетила становницима да ће остати без питке воде.
Поплаве - Фото: CNN
ПоплавеФото: CNN

У Јужној Каролини шест смртних случајева доводи се у везу с временским условима од којих су четворо жртве саобраћајних несрећа, док су још два смртна случаја пријављена у Сјеверној Каролини, пренио је Ројтерс.

На међудржавном ауто-путу који повезује двије америчке државе, саобраћајна патрола пријавила је 315 судара, а 318 путева је поплављено.

Кише су поплавиле и ауто-путеве дуж обале Сјеверне Каролине између Чарлстона и Џорџтауна - града од 9.000 становника који је, углавном, под водом док су четири главна путна правца који воде у град под водом, па су они затворени са саобраћај.

Спроведено је на стотине спасавања у поплавама и осам спасилачких екипа и даље су у акцији, уз очекивање да ће им се придружили тимови из других америчких држава, саопштила је управа за ванредне ситуације Јужне Каролине.

Гувернерка Јужне Каролине Ники Халеј оцијенила је да је ријеч о падавинама које се дешавају једном у хиљаду година.

Ријека Конгари има највиши водостај од 1936. године, пошто је до петка у неким дијеловима државе пало више од 50 центиментара киша, данас ће пасти још од пет до 15 центиментара, али падавине су почеле да јењавају, навели су из америчке Националне метеоролошке службе.

Амерички предсједник Барак Обама је током викенда прогласио ванредно стање у Јужној Каролини због непрекидних киша.