latinica  ћирилица
05/10/2015 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Португалија: Побједа владајуће коалиције

Владајућа коалиција десног центра побиједила је на парламентарним изборима у Португалији са освојених 37 одсто гласова, а премијер Педро Пасос Коеља је поручио да је спреман да оформи владу.
Избори у Португалији - Фото: AP
Избори у ПортугалијиФото: AP

"Казаћемо предсједнику да је политичка снага која је добила највише гласова спремна да оформи владу", навео је Коељо у обраћању присталицама у Лисабону.

Он је додао да коалиција, међутим, није успјела да оствари циљ да освоји апсолутну већину у парламенту, пренио је Ројтерс.

Лидер опозиционих социјалиста Антонио Кошта, који су освојили 32 посто гласова, признао је пораз на изборима.

"Желим да честитам премијеру Педру Пасосу Коељи и замјенику премијера Паолу Портасу", рекао је Кошта, бивши градоначелник Лисабона.

Он је додао да Социјалистичка партија "није испунила своје циљеве", али је нагласио да неће поднијети оставку.

Према скоро потпуним званичним резултатима, владајућа коалиција "Португалија напријед", коју чине Социјалдемократска странка премијера Коеље и конзервативна Народна партија, освојила је 37 одсто гласова, а главна опозициона Социјалистичка партија 32 одсто.

Остале гласове добиле су мање љевичарске партије, пренио је АП.

Пројекције указују да нико неће имати апсолутну већину у парламенту који има 230 мјеста.

Аналитичари упозоравају да Португалији пријети период политичке нестабилности, баш у вријеме кад та земља покушава да очува темпо економског опоравка, који је наступио послије дужничке кризе.