latinica  ћирилица
04/10/2015 |  21:56 | Аутор: Агенције

Нетанјаху објавио терористима рат до смрти

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је вечерас да Израел "води рат до смрти против палестинског терора" и да је дао инструкције да се убрза процес рушења кућа палестинских терориста, као једна од мјера да се заустави талас терористичких напада.
Бењамин Нетанијаху - Фото: AP
Бењамин НетанијахуФото: AP

Нетанјаху је то најавио након састанка с највишим безбједносним званичницима и рекао да је дао инструкције да се повећа број такозваних административних притвореника, без оптужби и суђења, размјести више безбједносних снага у Јерусалиму и на Западној обали и отјерају агитатори из јерусалимског старог града и са Брда храма, на коме се налази џамија Ал Акса.

Састанак је одржан након што се Нетањаху вратио у Израел из Нјујорка, гдје је учествовао на годишњем засједању Генералне скупштине УН.

Четворочасовном састанку присуствовали су министар одбране Моше Јалон, министар јавне безбједности Гилад Ердан, шеф израелске армије Гади Ајзенкот и шеф безбједносне службе Шин бет, Јордам Коен, наводе израелски медији.

"Водимо општи рат против палестинског тероризма", саопштио је Нетанјаху послије састанка у видео поруци које је дијелио његов кабинет, наводећи да је "дао инструкције за даљње мјере да се спријечи терор и заплаше и казне терористи".

Нетанјаху је дао те инструкције након што су синоћ у Јерусалиму убијена ножем два Израелца и још двоје људи рањено, укључујући двогодишње дијете, у нападу младог Палестинца, кога су потом убили полицајци, и још једног напада пред зору, такође ножем и у јерусалимском старом граду, у коме је рањен један израелски 15-годишњак, а нападач ликвидиран.

Претходно је у четвртак убијен брачни пар јеврејских насељеника у оружаном нападу на Западној обали пред њихово четворо малољетне дјеце.

Израелска полиција је данас предузела драстичну мјеру дводневне забране Палестинцима да улазе у јерусалимски стари град, ако тамо не станују, раде и школују се, навео је Асошијетед прес.