latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:58 | Аутор: Агенције

Море избацило тијела 95 миграната, на острву Кос пронађено тијело дјетета

Портпарол либијског Црвеног крста Мохамед ал-Масрати рекао је да је у протеклих пет дана море избацило на обалу тијела најмање 95 миграната.
Мигранти - Фото: Screenshot
МигрантиФото: Screenshot

Масрати је рекао да су пронађена тијела 85 људи у близини Триполија и 10 недалеко од Сабарте, либијског приобалног града одакле крећу бродови кријумчара за Европу.

Он је рекао да су већина жртава мигранти из других афричких држава и да се настављају операције потраге.

Хиљаде миграната који траже бољи живот у Европи одлазе из Либије у трошним, несигурним бродовима, надајући се да ће доћи до Италије, наводи АП.

Међународна организација за миграције саопштила је да је више од 2.500 миграната изгубило живот 2015. године на рути централног Средоземља, што укључује Либију.

ПРОНАЂЕНО ТИЈЕЛО ДЈЕТЕТА НА ОСТРВУ КОС

Грчка Обалска стража пронашла је тијело дјетета на обали острва Кос, које представља улаз у ЕУ за хиљаде миграната који прелазе Егејско море из сусједне Турске.

Тијело дјечака у добу од шест мјесеци до годину дана, пронађено је у фази распадања на обали у близини хотела, рекли су званичници.

Званичник Обалске страже није желио да каже националност дјетета.

ШОЈБЛЕ: МОРАМО ДА ОГРАНИЧИМО БРОЈ ЛЈУДИ КОЈИ ДОЛАЗЕ У ЕВРОПУ

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле изјавио је данас да је неопходно да се ограничи број људи који долази у Европу, која се суочава са највећим приливом избјеглица са Блиског истока и Африке.

"Морамо да ограничимо прилив у Европу", нагласио је Шојбле у интервјуу за њемачку телевизију ЗДФ.

Шојбле је рекао да Европа треба да буде припремљена да прихвати људе, али да "не може да уради оно што је немогуће", преноси Ројтерс.

Процјењује се да је више од 200.000 миграната стигло у Нјемачку само у септембру, што је скоро исто колико их је укупно стигло цијеле прошле године, а влада у Берлину очекује да ће их до краја године стићи 800.000 или више.

Према подацима Фронтекса, око 630.000 људи ушло је до сада ове године илегално у Европску унију.