latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:11 | Аутор: РТРС

Руси интензивирају нападе на положаје Исламске државе (ВИДЕО)

Џихадисти "Исламске државе" у Сирији могу очекивати све интензивније нападе руских авиона на њихове циљеве. Руско Министарство одбране саопштило је да ће појачати ваздушне нападе, пошто су значајно утицали на борбену способност "Исламске државе".
Напади Русије на ИД / архива (Фото: Sputnik/Pavel Gerasimov) -
Напади Русије на ИД / архива (Фото: Sputnik/Pavel Gerasimov)

Руски авиони су у посљедња 24 часа извели 20 нових ваздушних удара у Сирији и погодили десет мета "Исламске државе", саопштило је руско Министарство одбране. У ударима је погођен камп за обуку терориста, као и фабрика за производњу појасева које користе бомбаши-самоубице.

"Као резултат наших ваздушних напада на мете Исламске државе, успјели смо да пореметимо њихов контролни систем и линије снабдИјевања, а такође смо проузроковали знатну штету на инфраструктури коју они користе за припрему терористичких акција", рекао је Игор Конашеков, портпарол руског Министарства одбране.

Из Министарства одбране нису коментарисали гласине да Русија намјерава мобилизацију 150.000 резервиста који ће бити послати у борбу са џихадистима у провинцији Рака.

У борбу у Сирији требало би да се укључи и Велика Британија, сматра британски премијер Дејвид Камерон. У интервјуу за Би-Би-Си (BBC) рекао је да би се о војној акцији требало гласати у британском парламенту. Своје мишљење о руској интервенцији није промијенио.

"Потпуно је јасно да Русија не прави разлику између циљева Исламске државе и легитимних сиријских опозиционих група. Они подржавају кољача Асада, што је страшна грешка за њих и за читав свијет", сматра Камерон.

Војну акцију у Сирији први пут је подржала и њемачка канцеларка Ангела Меркел, иако, како је рекла то неће окончати рат. Поновила је да у разговоре за постизање мирног рјешења у Сирији мора да буде укључен и режим предсједника Башара ел Асада.

"Кад је ријеч о Сирији, кажем ово први пут: Биће нам потребна војна акција, али она неће донијети рјешење, потребан нам је политички процес. Да би се постигло политичко рјешење, потребно је да представници сиријске опозиције и они који тренутно владају у Дамаску, као и остали, остваре успјех у преговорима", каже њемачка канцеларка.

Да само Сиријци могу да одлучују о промјени политичког система и лидера у земљи, још једном је потврдио и предсједник Сирије Башар ел Асад.

"Дискусија о сиријском политичком систему или званичницима је унутрашња ствар наше земље", рекао је Асад у интервјуу за иранску телевизију.