latinica  ћирилица
04/10/2015 |  19:47 | Аутор: РТРС

БиХ увози тоне смрзнутог меса, а у Турску неконтролисано извози свјеже! (ВИДЕО)

Око 60 хиљада тона меса увози се у БиХ сваке године. Број је из године у годину све већи као и приче да се увози залеђено месо сумњивог квалитета.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Месо које у земљу ушло као смрзнуто, смије само у прераду, међутим у Спољнотрговинској комори БиХ кажу да имају информације, да се залеђено месо продаје на тезгама као домаће.

Тржиште месом у БиХ, пуно је аспурда. Па тако смрзнуто месо увозимо из Турске док Турцима, истовремено, авионима траснпортујемо свјеже домаће месо. 

У БиХ, ове године увезено је месо у вриједности 160 милиона марака. Од тога количина у вриједности од 31 милион била је замрзнута.

С друге стране, извезено је углавном свјежег меса, вриједности 80 милиона марака, чији извоз, за земљу која нема производње ни за своје потребе, нема логике, и што доводи до питања, шта онда једу њени грађани?

За поједине власнике месница, доказ да се замрзнуто месо подваљује као свјеже, јесте цијена која, кажу, никаквом матетматиком и снижењем не може да буде постигнута.

Спољнотрговинској комори БиХ, кажу да имају информације, али немају доказе. Затражили су од ентитетских инспекција да на терену изврше провјере. Још, кажу, нису добили одговор, Републичка инспекција током својих редовних провјера, није утврдила непрвилности.

Најчешће се спекулише о месу из Аргентине. Међутим, та прича чини се не стоји. Замрзнуто месо, према подацима Управе за индиректно опорезивање, увозило се из Њемачке, Пољске, Белгије, Аустрије и Турске. А стручњаци сумњају и у приче о увозу меса из старих робних резерви. Замрзавање је прескуп процес за чување меса.

Да се не би морало вјеровати овом или оном трговцу на ријеч, власници који се не боје да кажу одакле је њихово месо, траже да се коначно донесе правилник о обавезном декларисању и да сви у своје излоге ставе земљу поријекла и датум клања живине.