latinica  ћирилица
04/10/2015 |  17:20 | Аутор: Агенције

Меркел: Неприхватљив непријатељски став Ирана према Израелу

Наставак иранског непријатељства према Израелу и чести позиви на уништење јеврејске државе су неприхватљиви и Техеран мора измјенити свој став, изјавила је њемачки канцелар Ангеле Маркел за енглески сајт израелског дневника "Једиот ахронота", поводом обиљежавања пет деценија дипломатских односа.

"Иран мора измјенити свој неприхватљив став према Израелу. Надам се да ће једног дана полтичари који владају у Техерану доћи до таквог закључка. До тада ја сматрам дужношћу њемачке владе да понавља тај захтјев увијек изнова", рекла је она.

Меркел је признала да нуклеарни споразум између великих сила и Ирана, потписан у јулу, о ограничењу атомског програма те земље није перфектан и да она разумије позицију Израела у односу на тај документ. Међутим, додала је, механизми су спремни да се поново уведу оштре санкције ако Иран буде кршио услове споразума. Њемачка је једна од шест великих сила које су потписале споразум са Техераном.

"Свјесна сам израелске осјетљивости на ту тему и недостатак вјере у Иран. На крају крајева, Израелу се директно пријети - али за све нас, слободан свијет, Иран представља пријетњу јер се наоружава нуклеарним оружјем", рекла је она.

"Чак и ако ја, као други партнери, дођем до закључка да 'за' надмашује 'против' - још увијек не могу да игноришем критике изречене о споразуму. Нисмо апсолутно сигурни да ће Иран истински поћи потем транспарентности. У случају да се Иран не придржава својих обавеза споразум нам омогућава да поново уведемо санкције", нагласила је њемачка канцеларка.

Она је такође рекла да холокауст баца сјенку на односе између Њемачке и Израела и да она осјећа личну одговорност према јеврејској држави, као и да улаже сопствене напоре у одржавање добрих односа између Берлина и Јерусалима.

"Безбједност Израела је била и јесте врло важна ствар за сваког њемачког канцелара - и тако ће бити у будућности - такође", рекла је она, додавши да та изјава мора да се схвати на врло свеобухватан начин, а да је често сведена на војни аспект, али алудира на потпуно фундаменталну посвећеност безбједности Израела.

"Ми сигурно нисмо неутрални", истакла је она, додавши да је холокауст "као систематски покушај да се униште Јевреји јединствен злочин" и да је неприхватљиво свако поређење израелске политике према Палестинцима с одлучношћу нациста да искоријене јеврејски народ.

У исто вријеме је ставила до знања да се њена земља и влада израелског премијара Бењамина Нетањахуа можда не слажу у односу на израелско-палестински сукоб, али да се њемачко-израелски односи и даље развијају и да је Израел једина демократија на Блиском истоку.

Она је оцијенила да је то кључна тачка, чак и поред неслагања двије земље у односу на ширење јеврејских насеља на окупираним територијама.

Меркел ће бити домаћин Нетањахуу и неколицини израелских министара сљедеће недјеље у Берлину у оквиру годишњих консултација иницираних 2008. године да се побољашају везе и осигура дијалог.