latinica  ћирилица
04/10/2015 |  16:42 | Аутор: СРНА

ЕУ: Ублажити прописе буџетског дефицита

Европска унија требало би да ублажи прописе о буџетском дефициту због додатних трошкова који су узроковани приливом избјеглица, рекли су предсједник Европског парламента Мартин Шулц и министар финансија Луксембурга Пјер Грамења.
Брисел - Фото: илустрација
БриселФото: илустрација

Све су гласнији позиви да се ублаже прописи ЕУ према којима буџетски дефицит земаља чланица не смије да прекорачи три одсто друштвеног бруто производа, јер све више расту трошкови прилива избјеглица.

Шулц је у интервјуу за групу њемачких регионалних листова рекао да прилив избјеглица представља велики терет који се мора узети у обзир када се одлучује о критеријумима за дефицит.

"Имајући у виду огроман терет који трпе поједине земље због избјегличке кризе не можемо да се понашамо као да је све као и обично", рекао је он.

Грамења је рекао њемачком листу "Ханделсблат" да ЕУ треба да ублажи прописе о дефициту због додатног трошења због избјеглица.

"Ми морамо да неутралишемо додатне трошкове", рекао је Грамења.

Према његовим ријечима, избјегличка криза представља истински изазов, укључујући финансијски аспекат, те да политика азила треба да има приоритет.