latinica  ћирилица
04/10/2015 |  11:39 | Аутор: РТРС

Дрвар: Изложба дјела ликовне колоније "Под пећином" (ВИДЕО)

У Радничком дому у Дрвару синоћ је отворена изложба умјетничких дјела насталих током ликовне колоније "Под пећином", која представља увертиру у "Дане дрварске дрењине".
Изложба у Дрвару - Фото: РТРС
Изложба у ДрваруФото: РТРС

Ово су први ликовни сусрети у Дрвару. Деветоро умјетника из Српске и Србије протеклих дана стварали су умјетничка дјела, која ће остати општини Дрвар, а уједно ће ови ликовни сусрети омогућити Дрвару да добије и своју галерију. Овај дио Крајине, како су рекли учесници, инспиративан је за умјетнике, па ће, окако су обећали, доћи и идуће године.

Девет умјетника из Српске и Србије, инспирисани крајишким крајолицима, стварали су у Дрвару своја умјетничка дјела.

- Ми смо ових протеклих седам-осам дана боравили овдје у Дрвару са једном групом сликара који су се врло радо одазвали позиву и боравећи овдје направили лијепа дјела, која ће остати у власништву ове установе - рекао је Рајко Каришић, умјетник из Београда.

Иако је назив ликовне колоније "Под пећином", због временских услова умјетничка дјела настала су на другим локацијама.

- Ми смо имали у виду да Ликовна колонија буде под пећином, међутим временске прилике то нису дозволиле, па смо морали да организујемо овдје у прелијепом здању Радничког дома, што није умањило значај ове ликовне колоније - каже Драгана Граховац, директор Центра за културу.

Колики је значај ових ликовних сусрета најбоље потврђује идеја локалних челника и умјетника да се у Дрвару оснује и галерија, чиме би био обогаћен културни живот.

- На неки начин покушавомо допринијети, да на културном плану, живот на овом простору буде садржајнији и буде богатији и да га сваким даном новим садржајима обогаћујемо. И формирамо галерију, фундус ликовних дјела која ће чинити галерију - рекао је Стевица Лукач, начелник општине Дрвар.

Ликовни сусрети "Под пећином" представљају увод у манифестацају "Дани дрварске дрењине", која ће бити одржана 17. октобра.