latinica  ћирилица
04/10/2015 |  10:58 | Аутор: СРНА

"Шуме Српске" оствариле 70 одсто планиране производње

"Шуме Републике Српске" оствариле су до сада 70 одсто планиране производње, која на годишњем нивоу износи око два милиона кубика, истиче вршилац дужности генералног директора овог јавног предузећа Ристо Марић.
Шуме РС - Фото: РТРС
Шуме РСФото: РТРС

Напомињући да је предузеће за првих шест мјесеци остварило позитиван резултат, Марићнајављује да ће на крају године бити остварено 98 одсто плана да шумска газдинства не би имала губитке.

Он поручује да ће сви директори шумских газдинстава која буду пословала са губитком /без објективних разлога/ бити смијењени јер су одговорни за јавну имовину којом располажу и немају право да троше оно што не зараде.

- Скренуо сам пажњу да сви који послују негативно чине кривично дјело. Преузимањем дужности руководилаца организационих јединица преузели су обавезу да располажу јавном имовином вриједности 10.000 КМ и све што је више од тога исказано као губитак јесте кривично дјело - појашњава Марић.

Према његовим ријечима, најбоље послују западнокрајишка и шумска газдинства са платоа Романије.

- Шумско газдинство "Бирач" из Власенице у првом полугодишту пословало је са губитком већим од 900.000 КМ, али су већ сада свели губитак на око 500.000 КМ - напомиње Марић.

Он наводи да је у овом предузећу затекао добру ситуацију када је почетком августа ступио на функцију и истиче да је наплативост сада 98 одсто, а да проблем спорних потраживања датира од прије десетак година.

- Не бих говорио о цифрама јер не могу тврдити да тај износ нећемо наплатити. Ако успијемо половично наплатити, ово јавно предузеће могло би наредних година бити једно од најпрофитабилнијих у јавном сектору - истиче Марић.

Влада Републике Српске донијела је мјере за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума Републике Српске", на основу којих су утврђени акциони планови, а један од њих се односи и на сузбијање нелегалне сјече.

Марић објашњава да је нелегална сјеча спорадична појава, али да наноси огромну штету предузећу.

Шумско-дрвни сортименти основна су производна дјелатност предузећа, а Марић наглашава да су најтраженији трупци букве и храста, те да "Шуме Републике Српске" имају довољно залиха.

Он истиче за Срну да су шуме Републике Српске један од најбољих ресурса у окружењу и појашњава: "Имамо најквалитетније шуме. Природни прираст је шест милиона кубика, а сијечемо трећину".

Прије петнаестак дана потписан је уговор којим је предвиђено пошумљавање више стотина хиљада садница, а то је дио пројекта који спроводи Свјетска банка и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Марић истиче да предузеће све обавезе у текућој фискалној години уредно сервисира, те да настоје да испуне обавезе које имају према локалним заједницама у виду издвајања десет одсто од прихода остварених на њиховој територији.

Предузеће "Шуме Републике Српске" има 4.600 запослених, 27 организационих јединица и газдује на милион хектара шуме.