latinica  ћирилица
04/10/2015 |  10:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Беодрад: Данас комеморација жртвама у Јајинцима

Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сјећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних у Другом свјетском рату биће одржана данас у Јајинцима крај Београда.

Комеморацију, која ће бити одржана уз највише државне и војне почасти предводиће предсједник Србије Томислав Николић, најавио је владин Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова.

По свом значају, државна комеморативна свечаност на стрелишту у Јајинцима представљаће највеће окупљање такве врсте у Србији у овој години, а Влада Србије позвала је грађане да се у достојанственом миру прикључе комеморативном окупљању у Јајинцима.

Пошту страдалима одаће и представници дипломатског кора, удружења грађана, СУБНОРА и други, а у име Владе Србије вијенац ће положити министар одбране Братислав Гашић.

Окупљенима ће се обратити предсједник Србије, као и преживјели из усташког логора, предсједник Удружења Јасеновац Милинко Чекић.

Државна комеморација на стрелишту у Јајинцима није само догађај који за циљ има очување достојанственог сјећања на све невино пострадале током Другог свјетског рата, "већ и истинска прилика да се са највећег мјеста страдања у држави пошаље јединствена порука привржености антифашизму, ненасиљу, разумијевању, толеранцији и сарадњи".

Државној церемонији присуствоваће потпредсједник Скупштине Србије, Верољуб Арсић, министри у Влади Србије, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Лјубиша Диковић, представници Града Београда.

Уз дипломатске и војно-дипломатске представнике више од четрдесет држава, најављено је присуство и представника Националног савјета Рома, Савеза јеврејских општина, велики број ратних ветерана, потомака страдалих.