latinica  ћирилица
04/10/2015 |  09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: У 20 технолошких паркова посао за 11.000 људи

У 20 московских технолошких паркова отворено је око 11.000 високотехнолошких радних мјеста, рекао је градоначелник Москве Сергеј Собјањин.
Москва - Фото: илустрација
МоскваФото: илустрација

Он је на штанду Москве на међународном инвестиционом форуму Сочи 2015. премијеру Дмитрију Медведеву представио јединствени систем подршке инвеститорима направљен у граду, пренио је Тас.

Градоначелник је показао премијеру московски портал за снабдјеваче, систем пореских олакшича за високотехнолошка предузећа, могућности давања инвеститорима индустријског земљишта, површине за изградњу саобраћајних чворишта као и јединствени инвестициони портал Москве.

Говорећи о развоју система технолошких паркова у Москви, Собјањин је рекао да је раније било само неколико таквих паркова, изграђених од буџетских средстава.

- Када смо погледали около, имали смо око 40 великих објеката, које су изградили приватни инвеститори који нису гори од наших. Сада око 20 технолошких паркова испуњава све стандарде, имају програме развоја, а ми им дајемо олакшице - казао је Собјањин. Према њему, у тих 20 технопаркова отворено је око 11.000 високотехнолошких радних мјеста.

Поред тога, градоначелник је премијеру представио могућност давања инвеститорима 20 индустријских површина за развој. Он је рекао да је преко московског портала за снабдјеваче за двије године закључено 650.000 уговора.

- Цијене на порталу снабдјевача су 10-15 одсто ниже него у конкурсним процедурама - прецизирао је он.