latinica  ћирилица
04/10/2015 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Свијету пријети несташица кафе

Свијету који ужива у кафи потребан је још један Бразил, највећи свјетски узгајач и извозник тог зрна, ако жели да избјегне несташицу те сировине, пише њујоршка агенција "Блумберг".

- Растућа потрошња, нарочито на тржиштима у развоју, значи да ће глобална производња морати да порасте за додатних 40 до 50 милиона џакова кафе у наредној деценији - изјавио је предсједник и генерални директор италијанске компаније Иликафе за производњу готове кафе, Андреа Или, додајући да је то више од цјелокупног рода Бразила.

Ако се узме у обзир пријетња од климатских промјена, као и ниске цијене које обесхрабрују пољопривреднике да повећају производњу, добија се потенцијални проблем, а то је, како наводи "Блумберг", нешто против чега пољопривредници, владини званичници и представници те индустрије настоје да се изборе на овонедељном Глобалном форуму о кафи у Милану.

- Прије или касније, у наредним мјесецима или годинама, мораћемо да донесемо озбиљне одлуке у погледу тога шта да радимо. Не знамо одакле ће ова кафа долазити - рекао је Или.

- Свијет се припрема за дефицит у производњи кафе од 3,5 милиона џакова у сезони 2015/2016. години - према тврдњама швајцарске компаније Волкафе.

Такав мањак, додаје њујоршка агенција, долази послије глобалног дефицита од 6,4 милиона тона у претходној години.

Од почетка године, цијене кафе су пале за 27 одсто, јер је слабљење бразилске валуте према долару повећало атрактивност извоза те јужноамеричке земље, наводи њујоршка агенција.